Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Det går utmärkt att prova till vardag som fest. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

champis

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Det är kanske inte så viktigt ändå? Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Pommac är en klassisk smak

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det funkar lika bra med essenser. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.SE och tillverkas av Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Du väljer. Släpp lös fantasin när du blandar. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Du kan också öka och minska kolsyran.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har varit i branschen i tre decennier. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De tog upp fajten med Aromhuset. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Till det använder du bara några droppar koncentrat.

Fullpackad med smak

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Julmusten till trots.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. Sockret reduceras först med 80 %. Sedan tillsätts kostfiber.

Förhållandet mellan frukt och juice fungerar på ungefär på samma sätt. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Vi kan läsk i Sverige. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Vi kan än i Sverige. Men utländska företag köper upp fler av våra svenska bryggerier.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Smaken lever vidare genom Aromhuset.

Champis och Pommac konkurrerar. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Det betyder Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Coca cola har gjort cola världskänt. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Från början såldes läsk endast på apoteket. Pripps har varit bäst.

Så testar du läsk

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. Be dem att blunda. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Säg varumärket.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sen får de tala om vad de tyckte.

När alla svarat kan du visa facit. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Låt alla som vill vara med. kolsyremaskin smaker Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det kommer att bli både kul och gott.