Det är väl ingen nyhet att din viktnedgång och vägen till välmående måste innefatta träning i någon form. Diet är bara en av pusselbitarna i ett hälsosamt liv. Det är lätt att nöja sig med viktnedgången när du börjar fasta men kom ihåg att kilona du tappar inte bara är fett, det är också muskler som försvinner när kroppen inte längre får bränsle till uppbyggnad.

Att syssla med 5:2 och annan periodisk fasta kommer dock att påverka ditt träningsschema. Att träna på fastedagarna är inte att rekommendera, då du inte intar tillräckligt med kalorier för att kroppen ska kunna hantera det.

Det är absolut ingen omöjlighet att träna i samband med 5:2-diet, du måste bara hitta din träningsform och ditt schema. Är du en ovan motionär kan du starta enkelt med längre promenader. När kroppen vänjer sig vid att komma ut avancerar du till lättare jogging blandat med powerwalk.

Precis som med 5:2-dieten är det viktigt att komma ihåg att träningen måste vara lustfylld och baserad på frivillighet. Det är långt ifrån alla som blir motiverade av militäriskt stränga PT’s och hårda träningsprogram. Börja lätt och med tiden kommer du att märka att det känns naturligt att springa lite längre, komma ut lite oftare.

För att få bästa effekt av den periodiska fastan ska du hålla en kolhydratfattig kost även under de dagar som inte är fastedagar. Framförallt kommer detta att göra att det känns bra att fasta, du kommer inte att gå lika hungrig under fastedagarna och kroppen kommer inte att protestera lika mycket.

Det mest fördelaktiga för dig är att lägga träningspasset precis i slutet av en fasta om du har ork för det. Du kommer att behöva äta efter träningspasset för att kroppen ska kunna återhämta sig så att inleda en fastedag med träning kommer att bli tufft. Följ upp träningspasset med en måltid men akta dig för de tomma kalorierna. Du är inte elitidrottare, det tjänar ingenting till att ladda med spagetti inför joggingen.

Vana motionärer och till och med de som jobbar som personliga tränare och har testat 5:2 vittnar om att det fungerar utmärkt att kombinera dieten med träningen. Efter att kroppen vant sig, några veckor in i dieten, känner sig många piggare än innan och har inga problem med sina ganska tuffa träningsprogram.